De heerlijke eetcultuur van Finland is afkomstig van zowel oosterse als westerse invloedsbronnen. Sinds de Middeleeuwen zijn veel nieuwigheden uit Zweden (het westen) en Novgorod (het oosten) naar Finland gekomen om nieuwe inspiratie te brengen. Het Finse koude buffet is geïnspireerd op zowel de Russische zakuska-tafel als het Zweedse smörgasbord.
Tegenwoordig haalt Finland zijn ideeën en inspiratie uit voedsel van over de hele wereld en combineert deze ideeën om een originele en unieke Finse keuken te ontwikkelen. De uitmuntendheid van de chef-koks en hun professionele succes blijkt uit het feit dat aan vier restaurants in Helsinki zes Michelin-sterren zijn toegekend.
Wilde bessen, paddestoelen, wild en vis vormen de gastronomische cultuur van Finland en ook de verschillende seizoenen spelen hun rol. Burbotkuit en blini’s met carnaval, gebraden lamsvlees en een bloedworst van mout en roggemeel met Pasen, haring en aardappelen met midzomer, spelletjes in de herfst, rivierkreeft in augustus, ham met Kerstmis, en stoofpot van burbot in de winter. Het is bekend dat deze gerechten veel beter smaken als ze op het juiste moment van het jaar worden gegeten.
Verse vis is in Finland het hele jaar door te vinden en kan op verschillende manieren worden bereid. In Finse restaurants met een Scandinavische keuken worden zoetwater snoekbaars en snoekbaars gebruikt in een aantal van hun gerechten. Gestoomde snoekbaars met gerookte baars, spinazie en pompoenbloem gevuld met zalm en Oostzeeharing gelaagd op sla met klassevolle Franse witte wijn behoren tot de lekkerste Scandinavische delicatessen!
Wild gevogelte, eland en rendier behoren ook tot het meest gewaardeerde voedsel van Finland. Rendierhaas is een van de populairste rendiergerechten, vergezeld van koud bier of Franse rode wijn. Moderne Scandinavische keukens serveren smakelijke elandfilets gevuld met geitenkaas cheddar, abrikozen en spinazie gearomatiseerd met balsamicostroop en Soignon geitenkaas. Bij de filet worden elandsaus, babyfenegriek, portabella champignons en zoete aardappel geserveerd.
De noordse keuken is erg populair in Finland en als u Finland bezoekt, zult u merken dat wilde paddestoelen erg populair zijn bij de Finnen, omdat ze goed samengaan met vis en vlees. Paddenstoelen worden ook gebruikt in stoofpotten en soepen. Een lekkere cantharelsalade met gegrilde witvis, bessentaartjes en rivierkreeftsaus vormen een heerlijke zomerse maaltijd. In Oost-Finland zijn melkkapjes, russula’s en andere eetbare paddestoelen erg populair, terwijl in West-Finland alleen cantharellen en eekhoorntjesbrood worden gegeten.
Blauwe bosbessen, lingonbessen, aardbeien, moerasbessen, veenbessen, arctische braambessen en duindoorns zijn heerlijk bij ijs, parfaits en koude pudding. Finse bessen zijn ook lekkere garnituren voor wild en vleesgerechten. Bevroren rode bessen met heerlijke warme butterscotchsaus zijn een heerlijk toetje na het hoofdgerecht van noords rendiervlees.
De Finse eetcultuur bestaat ook uit kreeftenfeesten op late zomeravonden – net als in Zweden. Rivierkreeft was vroeger een groot succes en deze bijeenkomsten bereikten een hoogtepunt wanneer gekoelde en gekookte rivierkreeft met gekoelde flessen schnaps aan tafel werd gebracht. Sinds die tijd zijn de kreeftenfeesten veranderd. Tegenwoordig wordt de rivierkreeft gegeten als een verrukkelijk voorgerecht, gevolgd door een smakelijk hoofdgerecht van gevogelte, en sappige wilde bessen als dessert! Rivierkreeftstaarten en boter worden in Scandinavische keukens gebruikt als een van de beste gezonde dinerrecepten, het hele jaar door, om de mensen een heerlijke keukenkeuze te bieden.
